Müzik Çalar Tanrıları Toplandı: Astell&Kern SP1000, SR 15 ve KANN

Astell&Kern Kann Müzikçalar

Müzik çalar Tanrıları Toplandı: Astell&Kern SP1000, SR 15 ve KANN

Tarih 1877 yılınını gösterdiğinde Thomas Edison tüm hayatı boyunca gerçekleştireceği icatların arasında ilkini bulmuştu. Öyle ki bu cihaz daha önce hiç kimsenin şahit olmadığı bir şeyi yapıyordu: Müzik çalmak. İnsanların etrafının, sürekli gelişen ve hiç durmayan bir teknoloji devinimiyle sarılı olmadığı yıllardan bahsediyoruz. Başka bir insanın ya da bir müzik aletinin sesinin bir cihazdan, canlı olmayan bir varlıktan geliyor olmasını nasıl garip karşıladıklarını ancak tahmin edebiliriz.

Gramafonun bulunduğu tarihten bugüne dek tam 143 geçmiş durumda. Dünya tarihi için 1.5 asırlık bu kısacık, insanlık tarihi için uzunca geçen bu süre içerisinde Gramafon büyük değişimler yaşadı. Gramafon yerini ilk olarak kasetlere ve kasetçalara bıraktı. Daha sonra 90'lı yıllarla beraber CD ve CD-Çalar geldi. 2000'li yıllarla beraber ise geleneksel adıyla herhangi bir fiziksel içeriğe (Kaset, CD vs.) gerek kalmadan müziği oynatabilen ve her daim yanımızda taşıdığımız müzik çalarlar hayatımıza girdi.

Müzik çalar markalarının arasında adını en üst sıraya yazan bir marka burada dikkatimizi çekiyor. Tarihin ilk "MP3-Çalar"ı olarak geçen müzik çalarını üreten iRiver şirketi bugün dünyanın en iyi müzik çalarları olan Astell&Kern'leri tüm müzik tutkunları için üretmekte.

Bugün sizin için Astell&Kern'in son modelleri olan SP1000, SR 15 ve KANN modellerini inceleyeceğiz.

Astell&Kern Kimdir?

Astell&Kern Kore'de kurulan ve 1999'dan beri faaliyette olan iRiver firmasının en önemli ve güncel müzik çalar markasıdır. iRiver markası altında dünyanın ilk MP3-Çalar'ını üreten firma uzun yıllardır tek odağı olan bu alanda faaliyet göstermektedir.

Image result for iriver

iRiver firması marka olarak çok fazla öne çıkmayarak, ürettikleri markaları öne çıkaran firmalardan biridir. Özellikle hızlı tüketim ürünleri (FMCG) dünyasında olduğu gibi, birçok market markasının tek bir firmaya bağlı olması ve insanların market markalarını üreten bu firmaları çok fazla akılda tutmaması gibi düşünebiliriz. O yüzden biz de soruyu "iRiver Kimdir?" diye değil "Astell&Kern Kimdir?" diye sorduk. Ancak açıklama kısmında bu markayı oluşturan deneyimli bu Koreli firmadan bahsetmemek de olmazdı. :)

Ufak bir Astell&Kern bilgilendirmesinden sonra şimdi ürün incelememize geçelim.

İlk Bakış

Astell&Kern teknik üstünlüğünü sıra dışı tasarımla birleştiren bir marka. Tasarım sadece ürünle bitmiyor tabi. Ürünün kutusu da tüm modellerde oldukça şık bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Ürüne ilk dokunduğumuz anda ağırlık hissi, kutunun şekli ve seçilen renkler gerçekten doğru bir seçim yaptığınızı en baştan özetleyen detaylar.

Image result for sp1000 box astell & kern

Image result for Kann box astell & kern

Kutu İçeriği (A&ultima SP2000):

1 adet Astell&Kern A&Ultima SP2000 Müzik çalar
1 adet Deri Kılıf
1 adet USB-C Kablo
4 adet Ekran Koruyucu (2 Ön & 2 Arka) 
1 adet microSD Koruma Kabı
1 adet Astell Pini
1 adet Garanti Kartı
1 adet Hızlı Kullanım Kılavuzu ve diğer belgeler

Kutu İçeriği (KANN Cube):

1 adet Astell&Kern KANN Cube Müzik çalar
1 adet USB-C Kablo
4 adet Ekran Koruyucu (2 Ön & 2 Arka) 
2 adet microSD Koruma Kabı
1 adet Garanti Kartı
1 adet Hızlı Kullanım Kılavuzu ve diğer belgeler

Kutu İçeriği (A&norma SR15):

1 adet Astell&Kern A&norma SR15 Müzik çalar
1 adet 5-Pinli Micro USB Kablo
4 adet Ekran Koruyucu (2 Ön & 2 Arka) 
1 adet microSD Koruma Kabı
2 adet Garanti Kartı
1 adet Hızlı Kullanım Kılavuzu ve diğer belgeler

Tasarım ve Kullanım:

Müzik çalar/kaynak kayıpsız müzik dinleme ihtiyacının en başında geliyor. Çünkü kayıpsız müziğe/sese ulaşabilmek için iyi bir kaynak ile müziğin dinlenilmesi gerekmekte. Astell&Kern şu an piyasadaki en iyi -evet burada hiçbir abartı yok- en premium müzik çalar olarak senelerdir odyofillerin ihtiyaçlarına hitap eden ürünler geliştirmekte.

Astell&Kern bu ürünlerdeki teknolojik üstünlük ile eşleşecek kusursuzlukta bir tasarımı firma kültürünün odak noktasına oturtmaktadır. Dolayısıyla her yeni seride farklı bir konsept belirleyerek ürünleri bu doğrultuda tasarlamaktadır.

Astell kelimesi latince "Yıldız" manasına gelirken, Kern kelimesi ise "Merkez" manasına gelen Almanca kökenli bir kelimedir. Yani marka burada kendini "Müziğin Merkezi" olarak görmektedir.

A&ultima SP 2000:

Tasarımın odağında doğada yer alan doğal taşların, işin profesyonelleri tarafından işlenmesi yer almaktadır. Sesin maddeden yansıması prensibi ile, aynı ışığın bir yüzeyden yansıması gibi, A&ultima SP 2000, Astell&Kern için yüzeyinde özelliklerini yansıtan doğal bir değerli taştır.

Ses ve diğer kontrolleri sağlayan ve yan yüzeyde yar alan çark, değerli doğal bir taşı temsilen taş şeklinde yapılmıştır.

Dış yüzey paslanmaz çelik/bakır'dan yapılmıştır. Bu durum aslında teknik olarak da dışarıdan gelecek şok ve darbelere karşı koruma sağlar.

KANN CUBE:

KANN'ın tasarımı diğer tüm Astell&Kern ürünlerinden farklı bir şekilde ele alınmıştır. Ürürün birleştirilme anında parçalar alüminyum gövdeye hiçbir şekilde hareket etmeyecek şekilde eklenmektedir. Bu da uzun süreli bir kullanım için dayanıklı bir ürün sunmuştur.

A&norma SR 15:

Tasarımın odağında birbirine bağlı olan dikdörtgenler vardır. Keskin, net ve dikkatle oluşturulan açılar uzayı ve onu dolduracak olan tüm tonları betimlemektedir.

Hangi açıdan bakarsanız bakın ya da hangi el ile tutarsanız tutun ekranın görünürlüğü azalmayacaktır. Ön ekrandaki dikdörtgen yapı arka yüzeydeki cam plaka ile eşleşmektedir. Her farklı açıdan baktığınızda oluşan dikdörtgen şeklindeki yansımalar, üç boyutlu evrende ışığın farklı yansımalarını temsil etmektedir.

Ses Kalitesi:

Gelelim böyle sıra dışı bir ürünün fark yaratan ses kalitesine. Astell&Kern ürünlerinin çıkış felsefesi "Stüdyo Kalitesinde Ses" yani MQA üzerinden gelmektedir. Yani stüdyoda müzisyenler ne duyuyorsa sizin de onu duymanızı istemekte Astell&Kern.

Astell&Kern müzik çalarlarının ses kalitesi gerçekten fark yaratıyor diyebiliriz. Tidal üzerindeki müzikleri (yazının devamında bahsedeceğiz.) ya da dahili hafızaya koyduğunuz yüksek çözünürlüklü müzikleri dinlerken o kadar büyük bir fark duyacaksınız ki MQA'nın neden bu denli önemli olduğunu anlayacaksınız.

Ürünlerde kullanılan AKM marka DAC çipleri sayesinde yüksek çözünürlük olmayan kayıtlar bile standart müzik çalar, akıllı telefon vs gibi yerlerde dinlediğinizden çok daha farklı gelecektir.

Bu başarı Astell&Kern'in kullandığı teknoloji ve parçalarla doğru orantılıdır. Yüksek kaliteyi yaratan bu yüksek kaliteli parça ve teknolojilere bir göz atalım.

Özellikler:

DAC Performansı:

DAC (Digital to Analog Converter) dijital bir sinyalin analog hale getirilmesinden, yani sesin duyulabilir sinyallere çevrilmesinden sorumlu olan çiptir. Dolayısıyla ses kalitesini etkileyen en önemli etkenlerden biridir.

A&ultima SP2000:

Müzik çalar Asahi Kasei (AK) serisi DAC'lardan en güncel ve güçlüsü olan AK4499EQ'dan 2 adet kullanan model Astell&Kern dünyasında en üst seviye performansın elde edilmesini sağlar. Bu DAC'lar en son teknolojik gelişme olan "Çıkış Akım Mimarisi" teknolojisini kullanarak mükemmel ve ezber bozan bir performans sergilemektedir.

SP 2000, Astell&Kern tarihinde ilk defa sağ/sol olarak iki ayrı kanal kullanan model olarak öne çıkmaktadır. İki DAC katı da kendi içinde 2 ayrı kanala ayrılarak toplamda sol ve sağ için 2 balanslı ve balanssız çıkış yapılmasını sağlar.

KANN Cube:

Müzik çalar ESS DAC markasının ES9038PRO SABRE PRO modeli DAC'ını kullanmaktadır. Bu güçlü DAC katı sayesinde sol ve sağ için 8 kanallı bir performans sunulmaktadır. Bu da daha derin ve sınırsız bir ses sahnesi olan bir performans sunmaktadır. Burada sağ ve sol için balanslı ve balanssız ayrımı mevcut değildir.

SR 15:

Müzik çalar Cirrus Logic DAC markasının CS4198 modeli DAC'ını kullanmaktadır. MasterHIFI™ seviyisinde olan bu DAC katı sayesinde etkili bir performans sunuyor. Taşınabilir cihazlarda ilk defa kullanılan bu DAC çipi müziğin orijinale sadık bir şekilde iletmek konusunda oldukça başarılı. Daha canlı ve daha sıcak sesleri hiçbir bozulma / distortion olmadan elde edin. 

Bit'ten Bit'e Oynatma:

Ses dünyasında "Bit Depth" ve "Sample Rate" dediğimiz ifadeler kaliteye dair size çok net bilgiler verir. Sample Rate (192kHz, 384kHz) dijitalden anologa dönüşen sinyallerin kısaca bir saniyede kaç adet ses örneklemesinin yapıldığını temsil eder. Saniyede ne kadar çok örnekleme olursa kalite de o kadar artar. Yine 16-24-32 olarak gördüğümüz Bit derinliği de bize her örneklemede kaç bit kaydedildiğini belirtir. Yine numaralar yukarı çıktıkça ses kalitesi artmaktadır.

  • Astell&Kern SR 15 müzik çalar 24bit, 192 kHz
  • Astell&Kern KANN müzik çalar 32 bit, 384 kHz
  • Astell&Kern SP 2000 müzik çalar 32bit, 768 kHz

çözünürlüğünde bir ses performansı sunmaktadır.

Ek olarak Astell&Kern SR 15 müzik çalar 32 bit derinliğe sahip içerikleri, "Downsampling" teknolojisi ile 24 bit olarak dinleyebilmenize olanak sağlamaktadır.

DSD Desteği:

Her üç cihaz da Doğal DSD (Direct Stream Digital) dediğimiz formata sahip. DSD'yi açıklamak gerekirse en düşük versiyonu CD çözünürlüğünden 64 kat daha fazla çözünürlüğe sahiptir.

SR 15, DSD 64'e sahipken, KANN DSD256 ve SP2000 ise teknolojik olarak en üst sınır olan DSD512'ye sahiptir. Yani 22.4 MegaHerz'lik bir oynatma özelliği vardır diyebiliriz. Kısaca CD kalitesinden 512 kat daha fazla örnekleme yapabilir demektir. Saniyede 22.4 milyon örnekleme alır. Duyabileceğiniz kalite konusunda tahmin yürütmenizi isteceğiz, ancak denemeden anlamak mümkün değil tabi. :) O yüzden fırsatınız varsa İstanbul'da yer alana Hifilife mağazalarına gitmenizi tavsiye ederiz.

İşlemci Durumu:

Burada işlemci yeteneği tüm ses performasının odağında oturan etkenlerden biridir. Çünkü DSD formatının çalınabilmesi, "Bit To Bit" yani bitten bite kayıpsız iletim, "Downsampling" özelliği, "Distortion", "Noise" olarak geçen dip gürültülerin, bozulmaların engellenmesi işlemci ile alakalıdır.

Tabi en nihayetinde ara yüzün hızlı ve kullanıcı dostu bir şekilde kullanılabilir olması da doğrudan işlemci ile alakalıdır.

SR 15 ve KANN modellerinde güçlü 4 çekirdekli bir işlemci tipi kullanmaktadır. SP 2000 modelinde ise 8 çekirdekli bir işlemci yapısı kullanılmaktadır.

Depolama Alanı:

3 cihaz da kendi ihtiyaçları ile doğrudan örtüşen depolama alanları kullanmaktadır.

  • Astell&Kern SR 15 müzik çalar 64gb dahili / 1 terabyte harici destek sunar
  • Astell&Kern KANN müzik çalar 128gb dahili / 1 terabyte harici destek sunar
  • Astell&Kern SP 2000 müzik çalar 512gb dahili / 1 terabyte harici destek sunar

Mini XLR Çıkışı (KANN Cube)

KANN Cube diğer modellerden ayrılarak üzerinde barındırdığı mini XLR desteği sayesinde, XLR bağlantının en büyük artılarından olan sinyalde oluşan gürültüyü minimuma indirme görevini mükemmel bir şekilde yapar.

USB Kaynak Olarak Kullanma (SR 15)

Astell&Kern A&norma SR 15 modeli USB Audio özelliği sayesinde dijital kaynaklarınız için müzik depolama cihazınız olabilmektedir ve USB üzerinden bu müziğin yayını yapılabilmektedir.

Çift Bant Wi-Fi / 2.4 - 5 GHz (SP 2000)

Müzik yayın platformalarının popüler olması ve artık güçlü içerikler sunması sebebiyle güçlü bir network bağlantı cihazınız için önemli olacaktır. Astell&Kern A&ultima SP 2000 sahip olduğu çift bant wi-fi erişimi ve 3 yönlü anteni ile daha güçlü Wi-Fi sinyali almayı&iletmeyi ve yüksek hızlarda en iyi içerikleri dinlemenizi sağlar.

Sonuç:

Bir cihaz ile üretilen ses konusunda olabilecek en iyi kalitede, yani Stüdyo Kalitesinde Ses ile müzik dinlemek istiyorsanız, kesinlikle ilk tercihiniz Astell&Kern olmalıdır. Müzik çalar markaları arasında 20 yıldan fazladır en iyi olarak konumlandırılan Astell&Kern, her yıl kendini geliştirmeye ve ürünlerini en son teknolojiyle güncelleyerek müzik stüdyolarıyla aynı kalitede olacak şekilde dinleme yapmanızı sağlayacaktır.

Hifilife İnceleme Ekibi

Mağazamızda arama yapın.

Sık aranan