KEF Reference 1 Meta Raf Tipi Hi-Fi Hoparlör İncelemesi

Top Image Top Image

KEF’in Reference 1 hoparlörler ile ilk kez 2018 yılında karşılaştık. Bu hoparlörler bizde o dönemde; ayrıntılı, ancak dengeli bir sunum ile, mükemmel teknik performans ve kapsamlı mühendislikleri gerçekten etkileyici bir paket sunarak önemli bir izlenim bıraktı. Fakat Hi-Fi sektöründe uzun süre durmak hiçbir zaman mantıklı değil, bu yüzden orijinal incelememizden beş yıl sonra, test odamızda oturuyoruz ve yeni Reference 1 Meta'yı açmış durumdayız.

KEF Reference 1 Meta MAT Teknolojisi

Birkaç yıl önce, KEF'in Metamaterial Absorption Technology (MAT) isimli teknolojisiyle, LS50 Meta hoparlörleri aracılığıyla tanıştık. MAT bileşeni, tweeter'ın arkasında yer alır ve hokey diski gibi görünen bir formdadır.

Bu gövdenin içinde, tweeter kubbesinin arka tarafından gelen sesi emmek için tasarlanmış labirent benzeri bir yapı bulunmaktadır. Bu sayede daha temiz ses ve daha az bozulmuş sonuçlar elde edilir. KEF, bu teknolojinin, istenmeyen arka ses yayılımının yüzde 99'unu emdiğini ve çoğu rakip tasarımın aynı işi yapmak için kullandığı sönümlü odalardan çok daha etkili olduğunu iddia ediyor.

MAT'ı KEF'in marka imzası olan Uni-Q sürücü dizisine eklemek, bu teknolojiyi sürücünün arkasına yerleştirmekten çok daha karmaşıktır. Bu, önemli bir mühendislik gerektirir ve KEF, motor sistemine ve geometrisine bir dizi iyileştirme eklemek için bu fırsatı kullanmış ve böylece daha iyi bir performans elde etmek mümkün olmuştur.

Orijinal Reference 1'deki gibi, iki farklı port uzunluğu seçeneği sayesinde hoparlörün düşük frekans performansını ayarlamanız mümkün. Bu portlar, tipik sert plastik tasarımların rezonans sorunlarını önlemek için elastik bir materyalden yapılır ve hoparlörün kullanıcısına, dinleti yapılacak odanın özelliklerine göre bas tepkisinin yoğunluğunu kişiselleştirme imkânı tanır.

Kısa port, hoparlörün düşük uç erişimini 40Hz'ye kadar çıkarırken, daha uzun olanı bunu 37Hz'ye kadar genişletir. Portları değiştirmek bir dakikanızı alır ve portu yerinde tutan dış bir kapağı çevirmeniz yeterlidir. İki uzunluk arasındaki ses farkı nispeten küçüktür, ancak            3 x 7 x 5m (hwd) boyutlarındaki test odamızda, daha uzun olan seçenek daha dengeli bir ses sağlar.

KEF Reference 1 Meta Tasarım Özellikleri

Reference 1 Meta'nın yapısı her zamanki gibi çok şık. Kabinin ceviz (gümüş Uni-Q/bas sürücü ile), siyah (gri veya bakır Uni-Q ve gri bas sürücü seçenekleriyle) ve beyaz (mavi veya şampanya Uni-Q ve beyaz bas sürücü ile) olmak üzere üç farklı renk seçenekleri bulunmaktadır. Rengi ne olursa olsun, bu hoparlörler çoğu ortamda modern, sade ve zarif görünecektir.

KEF, S-RF1 hoparlör standı adında özel bir destek üretiyor. Ayrıca, kablo yönetimi için oldukça işe yarar olduğundan, bu durum ev sahiplerini de memnun edecektir. Bununla birlikte, bu standları satın almanız gerekli değildir, ancak ne alırsanız alın, sert, düşük rezonanslı ve Reference 1 Meta'nın ağırlığını stabil bir şekilde destekleyebilecek şekilde olmasına dikkat edin.

KEF Reference 1 Meta Amfi Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Bu seviyedeki bir hoparlör, üst düzey ekipmanla birlikte kullanılması gereken bir sistemdir. Son derece detaycı olan bu hoparlörler, üst kısımdaki herhangi bir eksikliği acımasızca ortaya çıkarır. Dolayısıyla, ses sisteminin tüm bileşenlerinin kalitesi ve uyumu büyük önem taşır.

Reference 1 Meta'nın hassasiyeti 85dB/W/m seviyesinde düşük olarak değerlendirilir ve nominal empedansı 4 ohm olarak belirlenmiştir, minimum olarak ise 3.2 ohm olarak belirtilmiştir. Bu nedenle, ortak amfilerin yeterli güce sahip olması önerilir. Bu hoparlörlerin optimum performansı için güçlü bir amplifikatör seçimi önemlidir.

Testlerin büyük bir kısmında referans olarak Burmester 088/911 Mk III ön/son amplifikatör setini kullanıyoruz, ancak daha mütevazi elektronik ekipmanlarla nasıl performans gösterdiklerini görmek için Naim Supernait 3 entegre amfiyi de deniyoruz. Ana kaynaklarımız Naim ND555/555 PS DR müzik akışı cihazı ve Technics SL-1000R/Kiseki Purpleheart plakçalarıdır.

Reference 1 Meta, oda yerleşimine karşı özellikle hassas değildir. UniQ dizisinin temel güçlerinden biri, yönüne bağlı olmaksızın tutarlı bir dağılım deseni sunmasıdır, bu da dinleyicinin oturma konumunun önemini azaltır. Dolayısıyla, hoparlörlerin yerleştirilmesi konusunda daha fazla esneklik sağlanır.

Optimum ses noktası oldukça geniş ve etkileyici bir şekilde sunulur ve dinleme pozisyonuna hafif bir açıyla yerleştirildiğinde, bu hoparlörler muhteşem bir genişlik ve güzel bir odaklanmış ses sahnesi oluşturur.

Reference 1 Meta Ses Performansı Nasıl?

Dvořák'ın Yeni Dünya Senfonisi'ni dinlerken, enstrümanların kesin konumunu belirlemek çok kolay oluyor. Ses sahnesi geniş, katmanlı ve kararlı bir şekilde genişliyor. Gözlerimizi kapattığımızda hoparlörlerin fiziksel konumunu belirlemek zor, bu da dikkatle tasarlanmış kabinin kalitesini gösteriyor.

Referans sistemimizin sonunda, boyutlarından çok daha büyük bir ses sunuyorlar ve genellikle yerden yükselen seçeneklerden duyduğumuz kalın basları iletiyorlar. Kesinlikle, Bowers & Wilkins 805 D4 gibi rakipler, KEF Reference 1 Meta kadar büyük ölçekli, kaslı veya etkileyici bir ses sunmuyor. KEF hoparlörler aynı zamanda yüksek sesle çalabilme yeteneğine sahiptir. Müziğin dinamik değişimlerini kararlılıkla sunar ve stres hissiyatını en aza indirir. Sadece temiz kalır ve sesi hak ettiği etkiyle sunarlar.

Ton olarak, bu hoparlörler güzel bir dengeye sahiptir ve müziği çoğundan daha dolgun bir şekilde sunar. Detayları ortaya çıkarma yetenekleri ve bilginin nasıl organize edildiği ve sunulduğu konusunda müzikal bir şekilde etkilendik. Reference 1 Meta, kontrollü bir sunum sergilerken aynı zamanda müziğin içindeki tutkuyu etkili bir şekilde iletebilmeyi başarıyor.

Müzik türünü Major Lazer'ın "Pon The Floor" şarkısına geçiriyoruz ve KEF hoparlörler kolaylıkla vites değiştiriyor. Bu tür müziklerde, KEF hoparlörler çevik ve güçlü bir şekilde seslendirilir, şarkının ritmik enerjisini canlı bir şekilde sunar. Bas notaları güçlü bir şekilde vururken, düşük frekanslar sıkı ve hoş bir şekilde iletilir. Frekans aralığını yukarı doğru taşıdığınızda, seslerin netlikle gelmeye başladığını fark edeceksiniz; her ayrıntı net ve orantılı bir şekilde iletilir.

Reference 1 Meta'nın yüksek düzeyde şeffaflığı inkâr edilemez; ancak, asla kayıtlardaki kusurları vurgulayan bir şekilde ses vermezler. Eğer kayıtlarda kusurlar varsa, bunları duyacaksınız, ancak bunlar üzerinde hiçbir şekilde bir spot ışığı olmayacaktır. Bu hoparlörler, müziği doğal ve dengeli bir şekilde sunarak kayıtların gerçek sesini korurlar.

Sonuç olarak; KEF mühendisleri bu hoparlörlerle harika bir iş çıkardı. Orijinal Reference 1 hoparlörler harikaydı, ancak Meta yükseltmesiyle getirilen ses rafineleri önemli ölçüde arttı.

Bu yazı yazılırken, bu fiyat aralığında bu kadar kapsamlı bir alternatif düşünmek zor. Bu KEF hoparlörlerinin kesinlikle beğeninizi kazanacağından emin olabilirsiniz.

What Hi-Fi Nedir?

Bu incelemeyi alıntıladığımız What Hi-Fi? 1976'da kurulan, Hi-Fi ve ev eğlence ürünleri konusunda dünyanın önde gelen bağımsız rehberidir. What Hi-Fi? neredeyse 40 yıldır, Hi-Fi ses ve ev sineması endüstrisinin "Oscarları" olarak kabul edilen "Yılın Ürünü" ve "Satın Alınabilecek En İyi Ürün" gibi ödüller ile markaları ve ürünlerini onurlandırmaktadır. 

Mağazamızda arama yapın.

Sık aranan