KEF'ten Mükemmel Bir Subwoofer: KEF Kube
KEF Kube Subwoofer'larda sesin gizli derinliklerini keşfetmeniz için her şey düşünülmüş. KEF’in hoparlör üretimlerinin kalitesini artık biliyoruz ve bu teknoloji harikalarını elimizden geldiğince deneyimlemeye çalışıyoruz.
Kube serisi hoparlörlerin bütün modelleri, bas derinliğini dinamik olarak artıran iBX teknolojisi ile donatılmış. Bu teknoloji sayesinde sesin patlayıcı gücü muazzam bir denge ve dağılım ile açığa çıkıyor. Bass derinliğini dinamik olarak geliştiren, tasarlama, oluşturma ve entegre etme becerisi ile optimizasyonu bütünüyle yeni bir seviyeye taşıyan bu teknoloji, etkileyici müzik sunumu ve ev sineması deneyimlerine de olanak tanıyor.
Ayrıca, Kube Subwoofer’ların bir diğer harika özelliği de benzersiz kurulum esnekliği sunuyor olması. LFE, Pre-in ve her aktif subwoofer da bulunmayan hoparlör seviyesi girişi, stereo müzik deneyiminde doğru ve yüksek kaliteli sonuç elde etmemizi sağlıyor.
KEF Kube Hoparlör Özelliklerindeki Benzerlikler ve Farklılıklar
Bu aktif bass hoparlörlerin üçü de hemen hemen benzer özelliklere sahipler. Üçü de 300 Watt RMS D sınıfı amplifikatör ile donatılmış. Ancak sürücü boyutları 8,10 ve 12 inçlik modelleriyle farklılık gösteriyor. Kolay yerleştirmeye olanak veren 3 özel EQ ayarıyla desteklenen bu hoparlörlerin, sürücü boyutlarında görülen bu farklar nedeniyle, inebildikleri en düşük frekans değerleri de değişkenlik gösteriyor.
Çok çeşitli büyüklükteki odalar için, zeminde çok yer kaplamadan mükemmel bir performans gösteren KEF Kube serisi hoparlörler, üç yerleşimli ayar seçenekleri ile bassı istediğiniz gibi ayarlamanız için size kolaylık sağlıyor.
KEF Kube Hoparlör İçin Hassas Ayar Şart
Subwoofer ayarının ne kadar hassas bir düzenleme gerektirdiğini, bu zaman dek pek çok kez gördük. Bu ayar öylesine ince bir hassasiyet gerektiriyor ki o "ne fazla ne de az” noktasını ayarlamak asıl mesele haline geliyor. Tam burada sizlerle bir püf noktasını paylaşalım. Tam randımanlı çalışırken bile aktif bass hoparlörün yerinin noktasal olarak kulakla tespit edilememesi, bu ayarın doğru yapıldığını gösteren önemli bir işaret…
Aktif Subwoofer'ın üzerinde bu kadar detaylı durmamızın diğer bir nedeni de, örneğin sinema sistemi düzeninde, diğer kanalların 80 Hz altı görevini üstlenerek hoparlörlerin yükünü hafifletmesi ve rezonansa girmesini önlemesi. Bu nedenle hoparlörlerin odadaki konumlandırılması da ayrı bir önem taşıyor. İşte bu noktada da devreye KEF Kube serisinin 3 adet EQ seçeneği giriyor. Çünkü bu hoparlörler, olası ve gerekli bütün bu hassas ayarları yapmak için bize tüm olanakları sunuyor. Bu da büyük bir avantaj ve ayrıcalık sağlıyor.
Sinema Sistemindeki İşlevsellik İle Göz Dolduruyor
Sizlere yeri gelmişken, deneyimlerimizle sabit olarak, 80 m2’lik dikdörtgen bir odada gerçekleştirdiğimiz, 5.1.4 Dolby Atmos sistem kurulumundan bahsedelim.
Bu sistemin kurulumunda;
- Ön Hoparlörler: KEF R7 hoparlör,
- Merkez Hoparlör: KEF R2C hoparlör,
- Arka Hoparlörler: KEF R3 hoparlör,
- Atmos İçin Hoparlör: KEF tavan içi serisi hoparlörlerinden 4 adet Ci160QR,
- Aktif Subwoofer: KEF KUBE12b kullandık
Bu Subwoofer'ı sistemin dışına, odanın sağ köşesine konumlandırdık. Amplifikatör olarak da muazzam bir ayırım kabiliyetine sahip olan NAD T777 V3 kullandık. Tüm hassas ayarlarımızı yaptıktan sonra, sonuç tam beklediğimiz gibi oldu:
- Mükemmel Ses Kalitesi
- Dinamil Seslerde Olağanüstü Alt Frekans Desteği
KEF KUBE Subwoofer Serisinin Müzik Sistemlerindeki Başarısı
KEF Kube serisi hoparlörlerinin, her aktif Subwoofer'ta olmayan hoparlör seviyesi girişi sayesinde, Sub Out veya Pre Out çıkışı olmayan müzik amplifikatörlerine de bağlanma imkanı sağladığını daha önce belirtmiştik. Ancak, bu girişin kullanılmasındaki ilk amacın, stereo sistemimizdeki hoparlörlerimizle aynı anda tepki vermesini sağlamak olduğunu da burada belirtmemiz gerekir. Müzik sistemi kurulumlarımızda, hoparlörlerimizin veremediği alt frekans noktasından itibaren devreye girmesini sağladık ve bu şekilde yaptığımız hassas ayarlarla, elde ettiğimiz sonuç gerçekten takdire şayan oldu.