İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Gürültü Önleyici Kulaklık Nedir?

Gürültü Önleyici Kulaklık Nedir?

Gürültü önleyici kulaklıklar, çevredeki istenmeyen sesleri azaltmayı amaçlar. Böylece kullanıcı daha iyi bir ses deneyimi yaşar. Bu teknolojisi, özellikle yüksek sesli ortamlara oldukça işlevseldir. Sesin yüksek olduğu durumlarda ya da kalabalık ortamlarda net bir şekilde müzik dinlemek, telefon görüşmesi yapmak ya da sakin bir ortam yaratmak isteyenler için yüksek teknoloji kullanılarak üretilen kulaklıklardır.

Gürültü önleyici kulaklıkların ses önleme yöntemi “aktif” ve “pasif” olarak iki şekilde sağlanabilir. Pasif gürültü önleme, kulaklığın fiziksel yapısıyla alakalıdır. Örneğin kalın kulak pedleri ya da kulağa tam oturan ergonomik tasarımlar, dış seslerin bir kısmını engeller. 

Gürültü önleyici kulaklıklarda asıl çığır açarak fark yaratan özellik “Aktif Gürültü Önleme” (ANC) olarak geçen tasarımdır. Bu özellik ortam seslerini kulaklık üzerindeki mikrofonlar aracılığıyla algılayarak, seslere zıt yönde bir ses dalgası üretir. Böylece istemediğiniz sesleri önlemek için gürültüyü nötralize eder. Dış sesler neredeyse tamamen yok olur. Kullanıcı oldukça berrak bir ses deneyimi yaşar. 

ANC yani “Active Noise Cancellation (Aktif Gürültü Engelleme)” olarak adlandırılan teknoloji, dışarıdan gelen istenmeyen sesleri minimum düzeye indirmek adına kullanılmaktadır. Kulaklıklarda veya kulak içi kulaklıklarda bu özellikler bulunabilir. Gürültülü ortamlarda, dış sesleri engelleyerek daha net ve kesintisiz bir deneyim sağlar. 

Aktif Gürültü Engelleme, mikrofonlar aracılığıyla dışarıdan gelen sesleri algılamaktadır. Bu seslere karşı ses dalgası üretir. Uçak yolculuklarında, toplu taşıma araçlarında, gürültülü ofislerde, alışveriş merkezlerinde ya da cafe & restoranlarda gürültülü ortamdaki sesi en aza indirmek adına faydalanılabilir.

Gürültü Önleyici Kulaklık Ne İşe Yarar? 

Gürültü önleyici kulaklıkların sağladığı en büyük avantajlardan biri, duyulması istenilen sese odaklanmayı artırmasıdır. Ofis ya da toplu taşıma gibi kalabalık ve gürültülü ortamlarda veya seyahat ederken dikkat dağıtan bazı sesler, işinize ya da müzik dinliyorsanız müziğin tadını çıkarmaya yoğunlaşmanıza engel olabilir. Bunun yanı sıra podcast ya da online ders gibi sesli içeriklerde de sesi düşük ses seviyelerinde bile net bir şekilde duyabilirsiniz. Rahat ve konforlu bir ses deneyimi yaşamak adına gürültü önleyici kulaklıklar önem taşır. Sık seyahat eden biriyseniz ya da profesyonel iş ortamında çalışıyorsanız sesi engellemek, uçakta motor sesini ya da trende rayın gürültüsünü filtrelemek için de kullanılabilir. Bunların yanı sıra bazıları yüksek ses kalitesine önem verir. Bu kulaklıklar, bu tarz ihtiyaçlar için ideal bir seçenektir. 

Kullanım sırasında ise dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Örneğin, ANC teknolojisi enerji tükettiği için kulaklığın pil ömrü normalden daha kısa olabilir. Bazı kullanıcılar, aktif gürültü önleme özelliği açıkken kulaklarında hafif bir basınç hissi yaşayabilir. Ayrıca, bu teknoloji, sürekli ve sabit sesleri (örneğin uçak motoru) etkili bir şekilde engellerken ani ve düzensiz seslerde daha az etkili olabilir.

Gürültü önleyici kulaklıklar, modern yaşamın yoğun ve gürültülü ortamlarında sessizlik arayanlar için etkili bir çözüm sunar. Bu tür bir cihaz seçerken, özelliklerini ve kullanım ihtiyaçlarınızı dikkate almanız, size en uygun modeli bulmanızı sağlar.

ANC, "Active Noise Cancellation" (Aktif Gürültü Engelleme) ifadesinin kısaltması olarak kullanılır. Bu teknoloji, dışarıdan gelen istenmeyen sesleri minimum seviyeye indirmek veya yok etmek için kullanılır. ANC, kulaklık veya kulak içi kulaklıklarda bulunabilir. Özellikle gürültülü ortamlarda, dış seslere set çekerek daha net ve kesintisiz bir ses deneyimi sunar.

Aktif Gürültü Engelleme, mikrofonlar aracılığıyla dışarıdan gelen sesleri algılar. Bu seslere karşı bir ses dalgası üreterek, sesleri nötralize eder. Bu sayede, kullanıcılar dış seslerden etkilenmeden müzik dinleyebilir veya sessiz bir ortamda çalışabilirler. Bu teknoloji, özellikle seyahatler, toplu taşıma araçları ya da gürültülü ofis ortamlarında kullanışlıdır.

Aktif Gürültü Engelleme Sistemlerinin Türleri Nelerdir?

Feedforward ANC denilen İleri Beslemeli ANC olarak çevrilebilecek aktif gürültü engelleme türü, en bilinenidir. Bu teknolojiyle gürültü yakalayan mikrofonlar kulaklıkların dışına yerleştirilmiştir. Kullanıcının kulağının içinde bir mikrofon için sınırlı alan bulunan ANC kulaklıklar, böylece oldukça kullanışlı hale gelir. 

Feedforward ANC, gürültü sinyalini kullanıcının kulak içlerinde gerçekten duyacağı sese odaklanması içindir. Gürültü engelleme sistemlerinde mikrofon kulaklığın dışına yerleştirilir ancak bunun bazı avantaj ve dezavantajları vardır. Harici mikrofonunun gürültü hassasiyeti oldukça yüksektir. Orta frekanslı gürültü engelleme adına ideal bir özelliktir. Ancak rüzgar esintisi ya da diğer tesadüfi sesler, gürültü biçimlerine karşı daha hassastır. Bu öngörülemeyen sesler, kulaklığın içinde yakalanamadıklarından dolayı iptal edilemeyebilir.

Feedback ANC, geri bildirimli ANC olarak çevrilebilir. Kulaklığın içinde ya da kulak içi kulaklığın içerisinde yer alabilir. Bu sistem doğrudan kulaklığın iç kısmına yerleştirilmiştir. Feedback ANC’nin en büyük avantajı, mikrofon tarafından yakalanan gürültünün kulaklığın tam konumu ve uyumu ne olursa olsun, kullanıcının duyduğu sesi daha doğru şekilde yansıtmasıdır. 

Geri bildirimli yani Feedback ANC, kendi kendini düzelten bir mekanizma olarak da düşünülebilir. Rüzgar, uğultu gibi aniden gelişebilecek seslere karşı daha dirençli hale gelir. Bu nedenle düşük frekanslı seslerde daha faydalıdır. Yüksek frekanslı gürültülerde performansı sınırlı olabilir.

Hibrit ANC, hem Feedforward hem de Feedback ANC’nin her iki özelliğini de sunar. Bu iki dünyayı aynı anda sunması hem ileri beslemeli hem de geri beslemeli mikrofonları ve işlemeyi birleştirir. Geniş ve kapsamlı bir frekans aralığında etkin bir gürültü engelleme sağlar. Bu özellikli kulaklıklar diğerlerine göre daha yüksek ücretlidir. 

Kulaklıklarda Gürültü Engelleme Nasıl Çalışıyor?

Aktif Gürültü Engelleme (ANC) özelliğine sahip kulaklıklar, dışarıdan gelen istenmeyen sesleri engeller. Peki bu temiz ve net ses deneyimi nasıl çalışır?

ANC kulaklıkların çoğunlukla dış yüzeyinde mikrofonlar bulunur. Bu mikrofonlar çevredeki gürültüyü sürekli olarak yakalar. Trafik gürültüsü, şehir kaosu, insan sesleri, kakafonik sesleri, motor, tren ya da uçak sesi veya yüksek sesli müzik gibi… 

ANC kulaklıklar ses dalgası analizi ve ters faz üretimiyle ses dalgalarının frekansını ve amplitüdünü analiz etmektedir. Ardından bu seslere zıt yönde ses dalgası üreterek orijinal gürültü dalgasıyla çakışacak şekilde gürültüyü filtreler. 

Orijinal gürültü dalgasıyla kulaklığın ürettiği zıt fazlı ses dalgası bir araya geldiğinde gürültü doğal olarak birbirini nötralize eder. Bu sürece “yıkıcı girişim” denir. Dış gürültü büyük ölçüde azalmış ve böylece olabilecek en aza indirgenmiş olunur. 

Gürültü Engelleme Neden Önemlidir?

Gürültü engelleme özelliğinin en büyük faydası modern yaşamın yoğun ve gürültülü ortamlarında sağladığı avantajlardan kaynaklanmaktadır. Özellikle şehir yaşamında çevresel gürültü oldukça yoğun olabilmektedir. Rahatsız edici olmakla kalmaz odaklanmayı zorlaştırarak stres seviyesini artırabilir. Uzun vadede sağlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Bu kulaklıklar, gürültünün bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltarak, konsantrasyonu artırma, stresi azaltma, seyahatlerde rahatlık gibi birçok fayda sağlarlar. 

Gürültü Önleyici Kulaklıklar Tüm Dış Gürültüleri Engelliyor Mu?

Gürültü önleyici kulaklıklar, özellikle düşük frekanslı seslerde daha etkili olabilir. Bu düşük frekanslı seslere uçak motoru, tren gürültüsü, klima sesi gibi sabit arka plan sesleri girebilir. Fakat bebek ya da çocuğun ağlaması, insan konuşmaları ya da rüzgar uğultusu gibi yüksek frekanslı, öngörülemez ve düzensiz sesleri tamamen ortadan kaldıramayabilir. Bunun nedeni ise bu tür seslerin nötralize edilmesinin teknolojik olarak diğer seslere göre daha zor olmasıdır. 

Kablosuz Gürültü Engelleyici Kulaklıklar Gürültüyü Nasıl İptal Eder?

Kablosuz gürültülü engelleyici bluetooth kulaklıkların üzerinde bir ya da birden fazla mikrofon yer alır. Çevredeki sesleri toplayan bu mikrofonlar sürekli olarak dış sesleri ve dalga yapılarını analiz eder ve kulaklık içindeki işlemciye veri olarak gönderir. 

Gürültü Engelleme Kulağa Zararlı Mı?

Gürültü engelleme teknolojisi bilinçli ve doğru şekilde kullanılırsa kulağa zararlı değildir. Bazı durumlarda ya da koşullarda uzun süreli kullanım, yanlış ses seviyelerinin tercih edilmesi gibi durumlar ise bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Bunun için en doğru kullanım talimatlarına Hi-Fi ürünlerinin etiket bilgilerinden ulaşabilirsiniz. 

Günde Kaç Saat Takılmalı?

Çoğu kişi için, gürültü engelleyici kulaklıkları 1 ile 3 saatlik sürelerle kullanmak idealdir. Bu süre zarfında kulaklar genellikle rahatsızlık hissetmez ve işitme sağlığı üzerinde bir risk oluşmaz. Örneğin Focal Bathys Hi-Fi Bluetooth Aktif Gürültü Engelleyici Kulaklık modeli, aktif gürültü engelleme moduyla 30 saatin üzerinde kullanım sunar. Ancak 30 saat durmaksızın dinlenmemelidir. Mola verip kulaklarınızı dinlendirmek, kulak yorgunluğunu önlemek ve kan dolaşımını desteklemek için idealdir.

Gürültü Önleyici Kulaklıkların Fiyatları Nedir?

Gürültü önleyici kulaklıklar, çeşitli teknolojilerle donatılmıştır. Bu nedenle özellikler arttıkça fiyatlar da yükselecektir.