Efsane Hoparlör: KEF BLADE TWO Kule Tipi Hifi Hoparlör

KEF BLADE & BLADE TWO KARDEŞLİĞİ

Eric Chan tarafından tasarlanan Blade Two, etkili ses mühendisliğinin zarif bir ürünü olarak karşımızda duruyor. Bildiğiniz üzere orijinal Blade hoparlör, 62 inç olan yüksekliği ile sadece belli bir kullanıcı kesime hitap ediyordu. Oldukça büyük olan ebatlarının gerektirdiği bütün işlevleri sonuna kadar yerine getiren ve beklentileri fazlasıyla karşılayan bu hoparlörün ardından KEF ikinci bir BLADE daha üretti. Orijinaline kardeş gelen bu hoparlörün boyutu 57.5 inç olunca, sadece boyuttaki bu fark bile, son kullanıcıların yüzünü güldürmeye yetti. Aynı DNA’dan gelen bu iki hoparlörün gelişmiş Uni-Q sürücü teknolojisiyle tasarlanması ve benzersiz tek görünür kaynak yapılandırmasıyla donatılmış olması KEF BLADE serisinde kaliteyi yükselttiği gibi, kullanıcılar için çarpıcı bir estetik dizayn ve muazzam bir ses algısı da sunuyor.



Şekil 1: KEF BLADE & KEF BLADE TWO BOYUT FARKI

KEF BLADE TWO BASS ODALARI

Daha küçük odalara uygun olan ve orijinaline göre neredeyse üçte bir küçültülerek üretilen Blade Two yenilenen bu özelliklerine rağmen oldukça güçlü. Burada, bu hoparlörün sahip olduğu her biri 165 mm olan dört adet bas sürücüsünün çıkardığı sesten söz ediyoruz ki bu hiç de yabana atılır bir şey değil. Düşük frekanslı rezonansları iptal etmek ve sesi renklendirmek için arka arkaya monte edilerek sıralanmış olan bu dört bas sürücüsü, bas dinamiklerinin daha iyi kontrol edilmesini ve düşük frekanslardaki gelişmiş hassasiyeti dengelemeyi sağlıyor.

Şekil 2: KEF BLADE TWO İÇ TASARIM

Alüminyum membranlarla kaplanmış ve ikişerli olarak bas refleks odalarına bölünmüş bu sürücüler sayesinde, tüm titreşimleri vücudunuzda hissederek, bassın derinliklerine doğru sürüklenmemeniz için bir neden yok.
Blade Two, 4 ohm’luk bir tasarım ve  90dB / 1W / 1m'lik  hassasiyete sahip. Bu hassasiyet sayesinde, müziğin sesi ne kadar yüksek olursa olsun, frekans aralığının boş alanda 34Hz 45kHz (-6dB) , normal bir odada ise 25Hz (-6dB) olmasının titreşimleri sıfıra indirgemesi de tesadüf değil. Blade Two için tavsiye edilen amplifikatör güç aralığı ise 50-400 W seviyesinde

KEF BLADE TWO  BAĞLANTI TERMİNALLERİ

Kullanılmakta olan İki çift yüksek kaliteli WBT terminaller sayesinde, bi-wire veya bi-amp bağlantı şekli uygulanırken hoparlör kablosunun ilettiği düşük seviyeli sinyaller,optimize edilerek detaylar crossoverlara en iyi şekilde taşınıyor.Bi-wire&bi-amp bağlantı yapmak için Link butonu çevirerek  kolayca Crossoverları devre dışı bırakabiliyorsunuz. Jumperları söküp takmakla uğraşmadığınız gibi orijinal jumperların kaybolma riski de ortadan kalkmış oluyor.

Şekil 3: WBT TERMİNALLER, BI-WIRE & BI-AMP İÇİN KOLAY LINK
Şekil 3: WBT TERMİNALLER, BI-WIRE & BI-AMP İÇİN KOLAY LINK

KEF BLADE TWO DENEYİMİ

Şekil 4: NAD M12 PRE & NAD 22 V2 STEREO POWER

Burada yeri gelmişken sizlere kurduğumuz bir set-up’tan bahsedelim. NAD MASTER serisinden pre katı olarak M12 ve power katı olarak da M22 V2 kullandık. Kaynak olarak NAD M12’de bulunan MDC modülü sayesinde, bluos özelliği kazanan pre katımızla TIDAL müzik servisine erişim sağladıktan sonra Master Quality ve CD kalitesinde seçimlerle ilerledik.  Karşımızda adeta bir sahne canavarı vardı. Ray Charles ve Norah Jones düetini dinlerken ikisi de mikrofonu kapmış tam karşımızda duruyor gibiydiler. Bu kurulumla, Uniq sürücülerinin ayrıntı kabiliyetini ve bass sürücülerine nasıl yüksek bir dinamiklikte eşlik ettiklerini bir kez daha net bir şekilde deneyimlemiş olduk.

Sizlerle bir de bass performansı deneyimlerimizden birini paylaşalım. Bunun için seçtiğimiz şarkı, London Grammar’den Hey Now. Bu şarkının 01:22’nci dakikasında, bir çok hoparlörü zor durumda bırakan girişinde , düşük frekanstaki başarıyı tüm bedenimizde duyduk diyebiliriz. Bu esnada Blade Two’nun dış yüzeyine dokunduğumuzda, titreşimin içeride ne kadar iyi izole edildiğini bize açık bir şekilde hissettirdiğini de belirtmeden geçmeyelim.

DAİMA YENİ

Özetle KEF BLADE TWO, müzikalitesi çok yüksek, tasarımıyla göz dolduran, kullanıcı beklentisini maksimum seviyede karşılayan hi-end bir hoparlör olarak, KEF’in klasikleri arasındaki yerini alıyor…

Mağazamızda arama yapın.