Dünyanın En İyi Soundbar'ı Türkiye'de: Sennheiser AMBEO

Dünyanın En İyi Soundbar'ı Sennheiser AMBEO Tüm Ses Meraklılarını Kendine Hayran Bıraktı.

Konu ses ve ses teknolojileri olunca akla ilk gelen markalardan biri olan Sennheiser'ın, uzun yıllardır geliştirdiği ve büyük bir emek harcadığı hoparlör projesi AMBEO Soundbar piyasaya çıktığı gibi büyük bir etki yarattı.

Hifilife olarak biz de en ince ayrıntısına kadar ürünü inceledik ve satın almadan önce bu yazıyı okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz.

Bu ürünü Hifilife Kanyon ve Hifilife Coliseum Acarkent mağazalarında deneyebilir ve isterseniz deneyime evde devam edebilirsiniz. Deneyim talebi için lütfen tıklayın.

Pek fazla olacağını sanmasak da Sennheiser'ı bilmeyenler olabilir. O yüzden öncelikle Sennheiser girizgahı onunla başlayalım.

Sennheiser Kimdir?

Sennheiser 1945 yılında Hanover, Almanya'da kurulan dünyanın en önemli ses firmalarından biridir. Bir mühendis olan Fritz Sennheiser, 2. Dünya Savaşı sonrası hemen kendi firmasını kurmuş ve o günden bugüne kulaklıklar, mikrofonlar, sahne üstü sistemler ile adını profesyoneller ya da gündelik kullanıcılar için önemli bir yere yazmıştır.

Image result for fritz sennheiser

Kusursuz akustik yeteneklere sahip, sürekli güncellenen teknolojilerle donatılan ve ses tutkunlarını mutlu eden ürünler Sennheiser'ın tek odağı olmuştur.

Ufak bir Sennheiser bilgilendirmesinden sonra şimdi ürün incelememize geçelim.

İlk Bakış

Öncelikle büyük bir kutu bizi karşılıyor. Standart kahverengi bir kartonda ürün bize ilk selamını yolluyor. Paket oldukça sıkı ve sağlam duruyor. Bu tarz ürünlerde iç mekaniğin rijit bir şekilde kalıyor olması önemli. Dolayısıyla siz de ürünü taşırken oldukça nazik olmaya ve çok sarsmamaya çalışın tavsiyesi ile başlayalım incelemeye.

Kutuyu açtığımızda sağ ve sol kısıma yerleştirilmiş kabloları ve kumandayı görüyoruz. Daha sonra AMBEO Soundbar'ın alametifarikası olan "Kalibrasyon Mikrofonu" nun dikkatlice üst yüzeyde konumlandığını görüyoruz. 

Tüm bunların altında ise 75 yıllık akustik mühendislik tecrübesinin son ürünü olan AMBEO Soundbar'ı görüyoruz.

Kutunun açılışından sonra ilk olarak hissettiğimizi söylemek gerekirse, kesinlikle premium ve incelemelerin hakkını verecek bir kalitenin paketlendiğini söyleyebiliriz.

Ürün beklendiği gibi ne çok hafif ne de çok ağır. 18.5 kilo gibi bir ağırlığı var.

Image result for ambeo soundbar

Kutu İçeriği:

1 adet AMBEO Soundbar
1 adet Güç Kablosu
1 adet Kumanda
1 adet Kalibrasyon Mikrofonu
1 adet Yüksek Hızlı HDMI Kablo
1 adet Hızlı Kullanım Kılavuzu

Büyülü Bir Sese Hazır Mısınız?

AMBEO Soundbar'ı anlatmadan önce biraz AMBEO teknolojisinden bahsedelim.

AMBEO, Sennheiser tarafından geliştirilen kayıttan, miksaja; işlemeden, dinlemeye kadar uzanan geniş bir üç boyutlu ses teknolojisidir. Dolayısıyla AMBEO'nun birden fazla uygulaması olduğunu söyleyebiliriz. AMBEO, Sennheiser için çok uzun zamandır arka planda gelişen ve son 2 yılda da tüketiciyle buluşan bir teknoloji. Bu uygulamalar arasında 3D mikrofon, 3D Ambeo Bilgisayar Programı, 3D kayıt yapan bir kulaklık ve son olarak da 3D ses iletimi yapan bir soundbar tüketiciyle buluştu.

Image result for ambeo 3d audio technology

Beatles'ın da albüm kayıtlarının yapıldığı efsanevi Abbey Road stüdyosunun Baş Mühendisi Simon Rhodes, AMBEO hakkında şöyle diyor:

"Tamamen çevresel olan ses dünyasının içine girdiğinizde geri dönmek imkansız."

AMBEO mikrofonları ile kaydedilen içerikleri herhangi bir kulaklıkla dinlediğinizde mükemmel bir 3D etkisi alıyorsunuz. Hatta bu kayıtları AMBEO Soundbar'da dinlerseniz gerçekten hayatınızda yaşadığınız tüyler ürperten deneyimler sıralamasında ilk sıraya oynayacağına garanti verebiliriz.

"One Soundbar To Rule Them All"

Yüzüklerin Efendisi terminolojisi şu an AMBEO Soundbar'ı anlatmak için biçilmiş kaftan. Tüm Soundbarlara hükmedecek olan "Tek Soundbar" olan AMBEO'nun içine bakalım.

AMBEO Soundbar'da tam olarak 13 adet hoparlör mevcut. 9 adet hoparlör ön panelde yer alırken bu hoparlörlerden biri Center, yani merkez hoparlör olarak konumlanıyor.

Hoparlörlerden 2'si sol ve sağda 1'er adet olacak şekilde yan duvarlara dönük konumlanmakta. Son kalan 2 hoparlör de yukarıya dönük olarak yine sol ve sağ uçlarda 1'er adet mevcut.

6 adet 10cm'lik woofer
5 adet 2.5cm'lik tweeter,
2 adet de 9cm'lik tavan hoparlörü

Durumu terminolojik olarak açıklamak gerekirse 5.1.4 efektine sahip bir soundbar var elimizde. Fiziksel olarak 5 tane yerde, 4 tane tavanda hoparlör varmış gibi düşünebilirsiniz. Arada kalan 1 de woofer'ı yani Bass frekansları çıkaran kısımdır.

İşte bu dizilim bize 3D yani çevresel sesi sağlayan mükemmel dizilim olmakta. Hoparlörlerin yönelimsel oluşu ve yazılımsal olarak sesin duvarlardan, tavandan yansımasını sağlama mantığı, sizi dinlediğiniz konserin ortasında ya da bir filmin karakterlerinden biriymiş gibi filmin içinde hissetmenizi sağlayan teknoloji.

Peki bu duvar ve tavandan çarptırma mantığını cihaz nasıl algılıyor? O da aslında şöyle çalışıyor: AMBEO Soundbar'ı kurarken en başta kutunun içinden çıkan kalibrasyon mikrofonu ile Soundbar'ın içinde bulunduğu odayı ona öğretmeniz gerekiyor. Kalibrasyon mikrofonu çeşitli frekansta sesler oluşturup oda yüzeyinin bu seslere olan yanıtlarını ölçerek mesafe, zemin sertliği, tavan yüksekliği, yansıma yoğunluğu gibi değerleri aklında tutabiliyor. Eğer Soundbar'ı başka bir odaya götürürseniz yine kalibrasyon yaparak yeni odayı cihaza tekrar öğretmeniz gerekecektir.

Bu işlem 2 tuşa basarak, birkaç dakika beklemeniz kadar kolay. Tüm işlemi zaten cihaz kendi başlatıp, sonlandıracak.

Çalışma prensibine değindiğimize göre şimdi biraz da bağlantılara ve diğer teknolojilere değinelim:

Kodekler:

AMBEO Soundbar Dolby Atmos®, MPEG-H ve DTS:X™ gibi piyasadaki en önemli 3D ses sağlayan kodekleri içermektedir. Özellikle birçok Blueray filmin artık 3D desteği ile geldiği düşünülürse ve bu desteğin en büyük oranda karşılayan kodeğin Dolby Atmos'un olduğu düşünülürse, elimizde izlenecek çok içerik var diyebiliriz.

Tüm desteklenen ses formatlar:

  • LPCM 2 Kanal, LPCM 5.1 Kanal, LPCM 7.1 Kanal
  • Dolby Dijital, Dolby Dijital Plus
  • Dolby True HD
  • Dolby Atmos - Dolby TrueHD, Dolby Atmos - Dolby Dijital Plus
  • DTS
  • DTS-ES Disc 6.1, DTS-ES Matrix 6.1
  • DTS 96/24
  • DTS-HD LBR
  • DTS:X
  • DSD, MPEG-H

Soundbar'ın bağlantı girişleri ile nerdeyse her ortamda her cihazla çalışabilecek bir varyasyon sunuyor.

Bağlantı Girişleri:

  • 3x HDMI Girişi (v.2.0a), 1x HDMI Çıkışı (v.2.1 eARC)
  • 1x Optik Giriş
  • 1x AUX In (Stereo RCA)
  • 1x USB (Güncelleme/Servis için)
  • 1x Ethernet
  • 1x Subwoofer Pre-Çıkış (Mono-RCA)
  • 1x Mikrofon Girişi (2.5mm jack)

Burada öne çıkan 2 özelliğe değinmek mantıklı olacaktır. İlki Subwoofer çıkışı. AMBEO Soundbar 30Hz derinlikteni bass frekansları mükemmel şekilde çıkarmaktadır. Ancak yine de kişisel zevk olarak çok daha sert bass vuruşları istiyorsanız harici bir Subwoofer bağlayabilirsiniz.

Cihazın 500 Watt gibi bir çıkış gücü var. Oldukça güçlü olan Soundbar oturma odanızı rahatlıkla mükemmel ses ile doldurabilecektir.

İkinci özellik de HDMI eARC çıkışı. Yeni HDMI sürümüyle gelen, "Enhanced Audio Return Channel" özelliğinin kısaltması olan bu teknoloji, iletilen sesin en yüksek çözünürlükte taşınması sağlanmaktadır.

HDMI özelliği 4K Video-Geçiş ve Dolby Vision-Geçiş özelliğine de sahiptir.
Bluetooth desteği de olan AMBEO Soundbar'da Google Chromecast ile bağlantı yapılabilir ve birçok ek kontrol sağlayabilirsiniz.

Ürün gerçekten birçok müzik türünde fiyatına göre gerçekten oldukça büyük bir performans gösteriyor diyebiliriz.

Yeni çıkan diğer birçok Sennheiser kablosuz kulaklıkları gibi AMBEO Soundbar da Smart Control uygulaması ile kullanılabilir ve birçok özelliği uygulama aracılığıyla kontrol edebilirsiniz. 

Performans:

Açıkçası hiçbir soundbardan böyle bir performans bekleyebileceğinizi pek sanmıyoruz. Çünkü biz de cihazı dinleyene dek bu çıkarımı yapabileceğimizi düşünmezdik. Ancak AMBEO Soundbar kutusunun üstünde yazdığı gibi sizi akustik konusunda büyüleyecek ve türünün tek örneği bir ses performansına sahip.

Kalibrasyonu gerçekleştirdikten sonra yerinize oturup soundbardan içerikler dinlemeye başladığınızda hissettiğiniz tek şey etrafınızın muazzam gerçeklikte bir ses ile donatılmış olması. Sesler o kadar doğal bir şekilde olması gerektiği gibi farklı yönlerden geliyor ki kafanızı çevirip orada bir hoparlör olduğuna inanmak istiyorsunuz. Ancak sesin üretildiği tek yer karşınızdaki tek bir soundbar.

Biz çeşitli Dolby Atmos içeriklerini ve Mad Max: Fury Road'un 3 boyutlu versiyonunu izledik. Yukarıda yazdığımız gibi inanmak istemeyeceğimiz kadar filmin ve diğer içeriklerin odağında biz vardık. Hatta AMBEO tarafından yapay olarak üç boyutlu hale getirilen Eagles'ın Hotel California şarkısında, stadyumun ortasında çığlık çığlığa bağıran on binlerce kişi ile aynı konseri izliyor olduğumuza bizi inandırdığını açıkça söyleyebilirim.

Bu arada oturma düzeni oldukça önemli. O yüzden kalibrasyonu yaparken talimatlardaki gibi en uygun pozisyonda mikrofonu konumlandırın. Böylece herkesin aynı sonucu alacağı mükemmel bir alan yaratabilirsiniz.

Sonuç:

Sennheiser imzası taşıyan ilk hoparlörü bu kadar uzun süre beklememize değdi mi derseniz cevabımız kesinlikle; evet, olur. Sennheiser piyasada hiçbir markanın ve ürünün başaramadığı gerçeklikte ses sunan bir cihaz üretmiş. Bu gerçekliğe ulaşırken oldukça kolay bir şekilde bunu gerçekleştiriyor olmak da oldukça önemli. Sıfır kablo, sıfır sorun ve maksimum verim.

Eğer eviniz için geleceğin ev sinema sistemini şimdiden sahip olmak istiyorsanız hiç durmadan Hifilife Coliseum Acarkent mağazasına uğrayın ve bu eşsiz deneyimi yaşayın.

Hifilife İnceleme Ekibi

Mağazamızda arama yapın.

Sık aranan