Bluetooth Kulaklık Versiyonları Hakkında

Bluetooth teknolojisi 1.0 ve 1.2 sürümleri ile ortaya çıktığı 1999 yılından itibaren hayatımızın içine hızla dahil oldu. Bugün arabalardaki multimedya sisteminden, kahve makinesine, İstanbul sokaklarında sıkça rastladığımız scooterlara kadar geniş bir yelpazede Bluetooth teknolojisine rastlamak mümkün.

Bu yazıda ise Bluetooth versiyonun müzik ekipmanlarına ve özellikle de kulaklıklara olan katkısından bahsedeceğiz. Sağlamış olduğu kablosuz bağlantı avantajı, sunduğu ses aktarım kalitesi ve verimliliği ile her geçen versiyonda daha da gelişerek ilerleyen bluetooth teknolojisi dinleyicilerin beğenisini toplamaya devam ediyor.

 

BLUETOOTH KULAKLIK VERSİYON NEDİR?

“Bluetooth kulaklık versiyon” bluetooth yongasına sahip telefon - bilgisayar ile bluetooth yongasına sahip kulaklıkların veyahut taşınabilir bluetooth hoparlörlerin kablosuz bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan arabirime verilen isimdir.

 

Tek bir ürün üzerinden gidecek olursak; bu kablosuz iletişim sayesinde örneğin bir kulaklık, başka bir telefon ile bağlantı kurarak ses aktarımı ve komut iletimi yapmaktadır. Bluetooth teknolojisi ile kulaklık üzerinden kablosuz şekilde şarkı dinleyebildiğimiz gibi ses açıp kapayabilir, şarkıyı durdurup devam ettirebilir, sonraki ve önceki şarkıya geçebilir, hareket sensörü ile ilişki kurarak kulaklığı kulağımızdan çıkardığımız anda şarkıyı durdurabilirsiniz.

 

Kulaklık üstünde yaptığımız her hareket kullandığımız mobil cihazda bir değişikliğe neden olmaktadır: Örneğin: çalan şarkıyı durdurmak gibi.  Aynı durum kullandığımız mobil cihaz için de geçerli, telefondan şarkının sesini kıstığımızda kulaklıklarımız bize bu ses kısılmasını yansıtacaktır.

 

Bluetooth versiyonları bir sonraki evreye geçtiği her safhada bağlantı kalitesi ve enerji tüketimi konusunda verimli olmaya başlar. Bugün Bluetooth versiyon 3.0 ile 5.2 arasında temelde benzer işlevler olsa da aktarım kalitesi ve güç tüketimi benzer seviyede değildir. Güncel olan her zaman iyi değildir ancak söz konusu Bluetooth teknolojisi olduğunda güncel olanın çok daha iyi olduğunu belirtmek isteriz.

 

Bluetooth Versiyonlarının Tarihçesi

Bluetooth'un en son sürümü, 2021’de piyasaya sürülen Bluetooth 5.3'dür. Bluetooth 5.3'den önce Bluetooth teknolojisinin gelişimi aşağıdaki gibidir:

 

  • Bluetooth 1.0 - 1998'de icat edildi ve zamanına göre çığır açıcı bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştı.

 

  • Bluetooth 2.0 - 2005'ten önce piyasaya sürüldü. Bu yeni sürümde göze çarpan en büyük gelişme; Ear Rockers'a göre "daha iyi veri aktarım hızları sağlamak için faz kaydırmalı anahtarlama modülasyonu (PSK) ve GFSK'nin bir kombinasyonunu kullanan Gelişmiş Veri Hızı (EDR) desteği" idi.

 

  • Bluetooth 3.0 - 2009'da piyasaya sürüldü. Yüksek Hızlı (HS) aktarım modu kullanıma sunuldu.

 

  • Bluetooth 4.0 - 2010'da piyasaya sürüldü. Düşük Enerji (BLE) desteği sağlandı.

 

  • Bluetooth 5.0 - 2016'da piyasaya sürüldü.

 

  • Bluetooth 5.2 - Ocak 2020'de piyasaya sürüldü.

 

 

Bluetooth Versiyon 5 ve Bluetooth Versiyon 5.2 Arasındaki Fark Nedir?

 

  • Bluetooth Versiyon 5 ve Bluetooth Versiyon 5.2 arasındaki temel farklar, genel olarak yetenek ve performansla ilgilidir. Bu iki sürüm arasındaki önemli farklardan bazıları şunlardır:
  • Bluetooth 5.2, ATT'den daha verimli ve daha güvenli olan Gelişmiş Öznitelik Protokolü (EATT) adı verilen orijinal Öznitelik Protokolünün (ATT) yükseltilmiş bir sürümünü sunar.
  • Bluetooth 5.2, hem bağlantı yönelimli hem de bağlantısız iletişimi destekleyen yepyeni bir özellik olan eş zamanlı kanallar (ISOC) sunar.
  • Bluetooth 5.2, ses teknolojisindeki en yeni LE Güç Kontrolü ve LE Audio özelliklerine sahiptir.
  • Bu gelişmeler ve verimlilik iyileştirmeleri ile Bluetooth 5.2, daha hızlı eşleştirme özelliklerinin yanı sıra daha uzun pil ömrü sunar.

 

En Yeni Bluetooth Versiyon Hangisidir?

2021’de duyurulan Bluetooth 5.3, Bluetooth versiyonları arasında en güncel model konumunda. Yaygınlık anlamında henüz gelişme aşamasında olan Bluetooth versiyon 5.3 yeni çıkan mobil telefonlarda ve bazı kulaklık modellerinde yer almaya başladı.

Bluetooth 5.3’ün, LE Audio standardına sahip Bluetooth özellikli ürünlerde sistem güvenliği başta olmak üzere, enerji verimliliğini ve kullanıcı deneyimini iyileştirdiği biliniyor. Bluetooth dendiğinde güvenlik çok önemli bir konu herhangi bir açık veya hata olması durumunda kötü niyetli hackerların “phishing” yöntemi ile mobil telefona erişerek önemli bilgilere erişmesi söz konusu olabilmektedir. Bu gibi açıkların önüne geçmek için her yeni bluetooth versiyonunda güvenlik standartları değişerek gelişmekte.

 

 

Hangi Bluetooth Versiyonu Daha İyidir?

Söz konusu teknoloji olduğunda genelde en güncel olan tavsiye edilse de Bluetooth sürümlerinde her yeni nesilde devasa farklar da bulunmadığını hatırlatmakta fayda var. Bugün Bluetooth 5.0’lı bir Klipsch T5 II True Wireless ANC McLaren ile Bluetooth 5.2 teknolojisine sahip bir Bang & Olufsen Beoplay EX True Wireless arasında aktarım ve gecikme kalitesi noktasında ayırt edilebilecek kadar büyük farklar bulunmamaktadır. Saydığımız bu iki model ve diğer True Wireless kulaklık modellerinde ses kalitesi konusundaki fark daha çok fiziksel etmenlerden geçmektedir. Kulaklıkların sürücü yapısı, kulaktaki duruşu, kullanılan malzemeler asıl farkı belirleyen unsurlardır.

Şuan için yaygın olarak kullanılan Bluetooth 5.2 ve Bluetooth 5.0, bir dizi yetenek ve avantaj sunar (özellikle önceki bluetooth versiyonlar ile karşılaştırıldığında). Ancak, Bluetooth teknolojisindeki en son ve en iyiyi istiyorsanız, Bluetooth 5.2'yi veyahut 5.3’ü içeren kulaklık modellerini tercih etmeniz gerekmektedir.

 

Güncel bluetooth sürümlerine sahip yüksek kalitede müzik deneyimi sunan dünyaca ünlü markaların kulak içi ve kulak üstü bluetooth modellerine göz atabilirsiniz.

Mağazamızda arama yapın.

Sık aranan