Bluetooth Teknolojisi Hakkında Yanlış Bilinen Doğrulara Değindik

Bluetooth Hakkında Yanlış Bilinen 5 Gerçek

Son 20 yılda hayatımızı önemli ölçüde değiştiren teknolojik gelişmeleri sıralarsak bunların başında Bluetooth teknolojisi akla gelenlerden biridir. Özellikle son yıllarda giyilebilir teknolojilerin, müzik dinleme platformlarının ve bluetooth kulaklıkların hızlı yükselişi bu teknolojiyi gündelik hayatın en önemli "Bağlantı" seçeneklerinden biri haline getirmiştir.

Peki gündelik hayatımızda bağlı olmayı tercih ettiğimiz bu teknoloji hakkında ne kadar bilgimiz var? Sizin için bu teknoloji ile ilgili bilinen yanlışları derledik.

1)Bluetooth Zararlıdır

Arama motorunda yapacağınız "Is bluetooth..." diye başlayan sorguyu, Google otomatik olarak "Is bluetooth harmful?" diye tamamlamakta. Hatta 9 popüler aramanın 5 tanesi konunun zararları ile alakalı. Yani kısaca dünyada çok büyük bir internet kullanıcısı Bluetooth teknolojisinin ya da bu teknolojinin en çok tercih edilen uygulamaları bluetooth kulaklıkların, bluetooth hoparlörlerin zararlı olup olmadığının cevabını merak ediyor.



Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit: Hayır, pek de sayılmaz. Sebebi ise Bluetooth teknolojisinin bir özelliği hızlıca açıklanabilir.

a) Frekans Aralığı

Bluetooth frekansları kısa mesafe kat edebilen uzun dalga boylu frekanslardır. Dolayısıyla duvardan, kalın metal yüzeylerden geçemez. Bağlantı yapısı gereği yakın çevredeki cihazlarla iletişim halindedir ve bu durum onu aslında tehlikesiz kılan sebeptir.

Başka bir örnek vermek gerekirse cep telefonunuz devasa büyüklükteki baz istasyonları ile haberleşirken çok uzun mesafeleri kat etmesi gereken kısa dalga boylu frekanslar kullanır. İşte bu sinyaller gerçekten tehlikeli olanlardır ve bu sinyallere her gün çok fazla maruz kalmaktayız.

Basit bir fizik dersi vermek gerekirse:

Image result for radiowave

Kısa dalga boyu ve uzun mesafe = Tehlikeli (Telefon, mikrodalga fırın vs.)
Uzun dalga boyu ve kısa mesafe = Tehlikesiz (Bluetooth kulaklık, bluetooth hoparlör, bluetooth bileklik)

Son olarak Amerika'da bir gıda ya da ilacın onayının alınması ve sağlık üzerine etkileri konusunda yetkili kurum olan FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) Bluetooth teknolojisi için "İnsan sağlığına zararlı olduğuna dair bir bulgunun olmadığı" diyerek onayını vermiştir.

2) Bluetooth Kulaklık / Bluetooth Hoparlör Kablolu Kulaklık / Kablolu Hoparlör Kadar Kaliteli Ses Vermez

Image result for hd 400s

Bluetooth denildiğinde ilk akla gelen cihazlar kulaklıklar ve hoparlörler olmaktadır. Özellikle son yıllarda müzik yayın platformlarının (Spotify, Tidal vs.) global bir başarı kazanması bu cihazlara olan ilgimizi ve ihtiyacımızı artırdı.

Bu sebeple bir diğer yanlış bilinen gerçek de ses kalitesiyle alakalı. Evet bundan yıllar yıllar evvel Bluetooth'un ilk versiyonlarında ses kalitesinde dramatik bir kayıp mevcuttu. Özellikle ses ve datanın kablosuz olarak taşınması konsept olarak keşfedilmiş olsa da kablo üzerinden data ve ses taşınmasına kıyasla oldukça kötü bir kalitede bunu başarmaktaydı.

Yıllar içinde her teknolojinin yaşadığı gelişme sürecindeki gibi Bluetooth teknolojisi de kendini çok farklı noktalara taşıdı. Bu kaliteyi sağlayan etkenler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir

a) Bluetooth Versiyonları

1999 yılında piyasaya ilk adımını atan Bluetooth 1.0, son olarak Ocak 2020'de gelen güncelleme ile Bluetooth 5.2 versiyonuna kadar büyük bir yol kat etti.

En son versiyona gelene kadar Gelişmiş Data Transferi (Bluetooth 2.0), Yüksek Hız Transferi (Bluetooth 3.0), Düşük Enerji Tüketimi (Bluetooth 4.0) özellikleri ile bir önceki versiyonlarının üzerine önemli gelişmeler ekleyen Bluetooth teknolojisi, 5. versiyonu ile SAM özelliğine sahip oldu. Bu özellik sayesinde yakın çevredeki diğer cihazların sinyal çakışmalarını engellemeyi başardı.

b) Bluetooth Kodekleri ve Profilleri:

Image result for aptx

Bluetooth versiyonlarının güncel birçok yeni özellikle gelmesinin yanında ses kalitesini artır

A2DP Profili (Gelişmiş Ses Dağıtım Profili): Bluetooth kulaklıklardaki en önemli gelişmelerden biri bu profil olmuştur. Müzik dinlerken en önemli şeylerden biri olan Stereo dinleme deneyimini mümkün kılan profildir. Böylece müziği mono olarak değil stereo olarak gerçekçi bir şekilde dinleyebiliriz.

Image result for a2dp

SBC ve aptX Kodekleri: Bu iki önemli kodek Bluetooth kulaklık ya da Bluetooth hoparlörlerdeki kaliteli ses aktarımını mümkün kılan kodeklerdir.

Kodek nedir diye soracak olursanız, kablosuz olarak iletim yapılırken datayı sıkıştırarak hızlı ve kesintisiz bir şekilde iletmeyi sağlarlar.

Bu önemli kodeklerden ilki SBC'dir. Bu kodek Bluetooth kulaklığınızda ses iletimi yapılırken bu iletimin 328 kbps bit kalitesinde ve 44.1kHz örnekleme oranında yapılmasını sağlar. Böylece çok fazla enerji ihtiyacı duymadan kaliteli bir ses aktarımı yapılır. Ancak burada dikkat edilecek en önemli şeylerden biri kullanılan Bluetooth vericisi kalitesizse bu kodek tek başına yeterli olmayacaktır. O yüzden iyi markaların ürünlerini tercih etmek kesintisiz bir kalite sunacaktır.

Bir diğer önemli kodek ise aptX'tir. CSR tarafından geliştirilen bu kodek ses kalitesini fark edilebilir ölçüde artırmıştır. SBC'den daha iyi bir bit kalitesinde ses işleyebilmektedir. aptX'in HD versiyonu olan aptX ise şu an piyasadaki en iyi Bluetooth ses iletimlerinden birini yapmaktadır.

Buna ek olarak AAC, UHQaudio, LDAC gibi kodekler de piyasada mevcuttur. Ancak çok yaygın değildir.

Sonuç:

Image result for sennheiser momentum 3

Elimizdeki tüm verilere baktığımızda Bluetooth teknolojisi birçok açıdan bize fayda sağlamakta ve düşünüldüğünün aksine handikapları olmayan diyebileceğimiz bir teknoloji. Özellikle kablolardan arınmış bir şekilde müzik dinlemeyi, videolar izlemenizi sağlıyor olması sunduğu en büyük konfor.

Bu bağlamda bluetooth kulaklık, bluetooth hoparlör, bluetooth bileklik gibi cihazları satın alırken aklınızda yukarıdaki sorular olursa yukarıdaki cevaplar ışığında gönül rahatlığıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Mağazamızda arama yapın.